Apró szokások, melyekkel átformálhatod a napodat!

Egyetlen apró szokás drasztikusan megváltoztathatja a napodat, legyen az egy jó, amely csodákat tesz, vagy rossz, amely akadályozza az utadat.

A jó szokásokat többnyire kialakítani, a rosszakat pedig feladni nehéz.
Ma olyan apró tevékenységeket fogok megosztani veled, amelyeket kipróbálhatsz, és hidd el, drámaian átformálják a napodat!

Mostanában sokat gondolkodtam a szokásokon. Én magam is próbáltam jobbakat kialakítani, amelyek javítják az életemet. Ráadásul személyiségfejlesztő könyveket olvasok, (biztosan hallottál a könyvklubomról, ahova téged is várlak!) ami még jobban hozzájárul ahhoz, hogy érdekel a jobb élet megteremtése.

A napod szinte teljes egészében szokásokból épül fel. Rajtad múlik, hogy ezek többségében jók vagy rosszak, és ezeken múlik, hogy milyen az életminőséged!

Gondolj bele!
Miért ébredsz minden nap ugyanabban az időben, és miért nyomod meg az ébresztőóra szundi gombját? Miért eszel minden nap ugyanabban az időben desszertet ebéd után? Miért ragadsz le minden nap ugyanabban az időben a telefonodon görgetve? Miért kapcsolod be mindig ugyanabban az időben a tévét, hogy “kikapcsolódj”?

Oké, hallom, ahogy nyögsz és próbálsz hihető kifogásokat kitalálni. 

A lényeg: ha megváltoztatod a szokásaidat, megváltoztatod az életedet.

Értem én. Hallom, amit mondasz. A szokásokat nagyon-nagyon-nagyon (Igen, az ismétlés szükséges volt) nehéz lehet kialakítani. A legjobb módszer, erre nem más, mint, hogy kicsiben kezdjük.

Összeállítottam egy listát azokról az apró szokásokról, amiket már most kipróbálhatsz. Mindegyik létrehozása legfeljebb tizenöt percet vesz igénybe, így nincs kifogásod.

És csak egy megjegyzés: néhány tipp lehet, hogy olyan közhelyes dolog, amiről már tudod, hogy meg kellene tenned, de azért mégis hozzáadom őket, mert lehet, hogy van néhány tanácsom arra, hogyan tudnád jobban beépíteni őket a napodba. Lássunk hozzá!

Apró szokások, amelyeket most létrehozhatsz, hogy drámaian átalakítsd a napodat

1. Kelj fel 15 perccel előbb

Ha tizenöt perccel korábban ébredsz, az tizenöt perc, amit arra használhatsz fel, hogy egy új, általad választott szokást hozz létre.

Arra azonban figyelj, hogy elegendő mennyiségű alvásra van szükséged. Ha reggel felébredsz, és hullafáradtnak érzed magad, mert előző este őrülten későn feküdtél le, akkor valószínűleg tizenöt perccel többet kellene aludnod, és ma este korábban lefeküdnöd, hogy holnap jobb napod legyen.

És mielőtt azzal kezdenéd, hogy nem vagy reggeli ember, hadd mondjam el, hogy attól, hogy csak tizenöt perccel korábban kelsz, mint amennyivel eddig is, még nem leszel koránkelő…

Ha rendszeresen reggel 8 órakor ébredsz, akkor a 7:45-ös ébredés nem olyan drasztikus nemde?!

2. Tervezd meg a napod

Ez egy közhelyes tipp, de nem viccből mondja mindenki, mert ettől tényleg jobb lesz! Rajtad áll, hogy milyen tervezési rendszert választasz. Használhatsz hagyományos tervezőt, bullet journal-t, vagy egy öntapadós cetlire írt teendőlistát. Csak neked kell, hogy működjön.

Én magam to do listát vezetek, és imádom, ha kipróbálnád, kattints ide!

Bármilyen rendszert is használsz, időnként változtass rajta, mert nehéz lesz ragaszkodni a tervezési rendszeredhez, ha az mindig ugyanaz.

Tizenöt perc alatt  meglehetsz a listáddal, így sokkal több mindent el tudsz majd végezni, és elszámoltathatod magad. Én szeretem reggel megtervezni a napomat, de neked érdemes lehet már előző este elkészíteni az elején. Kísérletezz, és nézd meg, hogy neked mi válik be a legjobban.

3. Olvass el egy személyiségfejlesztő könyvet

Tudtad, hogy az emberek mindig azt mondják, hogy nincs idejük könyveket olvasni? Te is használod ezt a kifogást? Ez csak azt jelenti, hogy nem tekinted az olvasást prioritásnak, mert, mindenkinek ugyanannyi ideje van a nap folyamán.

Pedig találhatnál időt arra, hogy csak néhány oldalt elolvass, amihez csak pár percre van szükséged.  

Ezért is hoztam létre a KÖNYVKLUBOMAT, mert szeretném ha minél többen megtapasztalhatnátok, hogy az önfejlesztés mennyire fontos és napi 13 oldal teljesen jól teljesíthető feladat!

4. Takaríts 15 percet

Gondolj bele, milyen tiszta lesz az otthonod, ha minden nap tizenöt percig lomtalanítasz. Ez hetente 105 perc takarítási időt jelent, és hidd el gyorsan el fog telni! Az emberek általában alábecsülik, hogy mennyi mindent el tudnak végezni néhány perc alatt.

Ha tehát úgy gondolod, hogy nincs időd takarítani, próbálj meg mától nap, mint nap tizenöt percet rászánni.

5. Kapcsolj ki 15 percre

Találj egy időpontot a napodban, amikor szándékosan kikapcsolódsz, és kiélvezed a pillanatot. Nem telefonozol, nem TV-zel és nem laptopozol….

Ez lehet a reggeli első vagy az utolsó tizenöt perc.  Ha így teszel, az segít a stressz levezetésében, jobban fogod érezni magad.  Ezt a plusz időt a arra használhatod, hogy tegyél valamit magadért!

6. Mondj pozitív megerősítéseket

Ez a szokás csak néhány másodpercet vagy percet vesz el a napodból, de az egész minőségét javíthatja!

Jelenleg a kedvenc megerősítésem a “Gyerünk, csináld!”

Találd meg azt, ami neked a legfontosabb! Nézz körül bátran akár a neten is ha nincs ötleted, mert rengeted inspirációt találsz!

Íme az én kedvenceim!

7. Hallgass podcastot vagy hangoskönyvet

Az interneten rengeteg ingyenes oktatási anyag található, amit kihasználhatsz. Az élet minden területéről, és hátteréből érkező szakemberek podcastokon adnak ingyenes előadásokat!

Szinte bármiről találhatsz anyagot. Motivációra van szükséged? Hallgass meg egy podcastot.

Tippekre van szükséged, hogy javíts az életeden? Hallgass meg egy podcastot.

Csak szórakozásra vágysz? Hallgass podcastot.

Apropó az enyémet hallgattad már?

Ebben még az  a csodálatos, hogy hallgatás közben bármit csinálhatsz, így nem mondhatod, hogy nincs időd hallgatni. 

8. Nyomj le egy gyors edzést

Amikor edzek, mindig jobban telik a napom. Egyszerűen így van ez. Nincs kivétel. Ha csak tizenöt perc testmozgást iktatsz be, azzal nagyon sokat javíthatsz a napodon. Ráadásul edzés közben podcastot is hallgathatsz, így egyszerre két szokást is kialakíthatsz.

Tudtad, hogy van egy életmódváltással foglalkozó oldalam is? Nézz szét, ha egy új edzést próbálnál ki, itt!

9. Adj hálát

Ha csak néhány másodpercig is, de gyakorolod a hálaadást! Ez javíthat a hangulatodon.

Képzeld el, hogy reggel felébredsz, és rosszul indul a napod.
Későn ébredsz, nem aludtál jól, nem akarja felvenni azt a ruhát a gyermeked, amit készítettél, mert mondjuk nagyon hideg van, vagy nem akar kikelni az ágyból és végül körülbelül negyedórás késéssel indultok el otthonról. Elég rosszul hangzik, nem igaz?

De aztán, amint elindulsz az úti célod felé, legyen az az iskola, az iroda vagy az élelmiszerbolt, szánj néhány percet arra, hogy gondolj valamire, amiért hálás vagy, ha szeretnéd majd le is írhatod. Hirtelen a nap új perspektívát kap, és rájössz, hogy sokkal rosszabb is lehetett volna. Remélhetőleg egy jobb hangulatot teremtesz magadnak, mert egy rossz perc nem kell, hogy meghatározza az egész napodat. Csak akkor lesz az, ha folyamatosan erre gondolsz.

10. Légy kreatív

Még ha nem is tartod magad művésznek, mindenkinek van kreatív oldala. Talán csak még nem találtad meg a Te hobbidat. 

Csak találj valamit, amit szeretsz csinálni, amivel kreatív lehetsz, és ha csak napi tizenöt percig csinálod, segít abban, hogy boldogabb legyél. Ilyen lehet akár egy egyszerű felnőtt színező is például, de sokan szeretnek varrni, vagy fotózni is.

11. Gyakorold  az öngondoskodást

Nagyon fontos, hogy szánj egy kis időt a napodból magadra. Találj valamit, amit megnyugtatónak és stresszoldónak találsz. Ez lehet az is, amit azért csinálsz, hogy kreatívabb legyél. Minden csak rajtad múlik!

Néhány plusz tippért kattints ide!

14. Tanulj meg egy új nyelvet

Mindössze néhány percet vesz igénybe a tanulás naponta! Bónuszként mindig okosan hangzik, ha valaki azt mondja, hogy új nyelvet tanul. 😂 Te is lehetsz egy ilyen ember!

Ottvan például a Duolingo, szuper app és ingyenes (Mit nem lehet ebben nem szeretni?). Csak pár percet vesz igénybe minden nap, vannak történetek, amiket el lehet olvasni, valamint leckék, és gyakorló feladatok.

15. Készülj fel a holnapra

Beszéljünk a produktivitásról, egy jobb holnapot teremthetsz magadnak, ha már ma elkezded. Szánj negyedórát arra, hogy előkészítsd a reggelidet holnapra, vagy hogy kiválaszd, mit szeretnél felvenni.

Aztán meglátod, mennyivel nagyobb örömmel kelsz fel reggel, ha tudod, hogy a reggeli döntéseid egy részét már meghoztad! Micsoda ösztönzés, hogy felkelj! Tudom, hogy én szeretem, ha rövidebb a teendőim listája, és valószínűleg te is így teszel.

16. Feküdj le 15 perccel korábban

Az utolsó ezen a listán, és kész is vagyunk! Megérdemled, hogy annyit aludj, amennyire szükséged van.

Ahelyett, hogy azt a tévéműsort néznéd, ami nem fog jobb életminőséget biztosítani, inkább feküdj le. Megérdemled, hogy aludj. Ha ezt a cikket késő este olvasod, ez az ébresztő, hogy szó szerint épp az ellenkezőjét tedd, és menj lefeküdni.

Ha korábban lefekszel, reggel kipihentebb leszel. Képes leszel produktívabb, és jobb napot kialakítani!!

Tippek a jobb alváshoz, melyek sokat segíthetnek!

Vélemény, hozzászólás?