Ezért kell, hogy legyen időd önmagadra!

Szinte biztos vagyok abban, hogy Te is folyamatosan azon agyalsz, hogy tudnál még többet és még jobban segíteni másoknak, viszont veled mintha senki nem foglalkozna igazából…

Ha utaztál már repülőn, talán ismerős lehet az alábbi mondat:

-“Előbb tedd fel a saját oxigénmaszkodat, mielőtt segíteni próbálsz másoknak!”

Ugye, ugye? Elgondolkodtató!

Mikor túljutsz egy bizonyos ponton, akkor ismerőssé válnak az alábbi szituációk:

  1. Egy már előre megbeszélt találkozót inkább lemondasz, mert annyira fáradt vagy, hogy semmihez nincs kedved, legfőképpen nem cseverészni.
  2.  Valaki kér tőled, egy zsepit, magadban pedig hisztirohamot kapsz, nem igaz, hogy már mindent neked kell csinálod.

Bizony ezek mind azt mutatják, hogy itt az idő magaddal IS törődnöd!

Miért fontos az önmagunkkal való foglalkozás?

Rohanó világban élünk! Ez megjelenik abban, hogy a telefonunk állandóan a zsebünkben/kezünkben, minden üzenetre azonnal válaszolunk, mert ha nem akkor a bűntudattal küszködünk, ami még rosszabb. Aztán, mikor van 5 percünk mi az első? 

Csekkolni az Instát és a Facebookot, nehogy lemaradjunk bármiről is…

Jake Knapp ex-Google designer alkotta meg az “infinity pool” elnevezést, mely olyan appokat foglal magába, melyeken teljesen céltalanul töltünk el órákat. Gondolj itt bátran a Facebook és Instagram böngészésre, Youtube videók és Netflix sorozatok nézésére is.Igen bizony. Ezzel rengeteg értékes, magadra fordítható időt pazarolsz el, teljesen feleslegesen.

De miért is?

Az elvárások miatt….Legyen egy munkahelyed, ahol 8-12 óra munka után, menj haza, főzz meg, takaríts, moss ki, beszélgess a gyermekeddel/pároddal, de közben fejleszd magad, kulturálódj tanulj, hisz jó pap holtig tanul. Majd még egy gyors edzésre/ jógára is legyen idő.

Hát csoda, hogy másra se vágyunk, mint egy sorozat előtt bambulni ki a fejünkből?

Persze ehhez jön a most menő, öngondoskodás is. Legyen erre is idő. Magunkban lenni.

Na de a lényeg itt jön képbe…nem azért fontos az önmagunkkal való törődés, hogy legyen egy plusz feladatod, hanem azért, mert ennek köszönhetően:

  1. Jobban tudsz teljesíteni a munkában.
  2. Több kedved lesz az otthoni kötelező feladatok-főzés,mosás stb.-elvégzéséhez.
  3. Talán még ahhoz is lesz hangulatod, hogy új dolgokat tanulj.
  4. A családtagjaiddal is figyelmesebb lehetsz.

Így azt javaslom, hogy ne a self-care listák kinyomtatásával töltsd az időd, hanem először keresd meg azt a stratégiát, amivel hatékonyan be tudod építeni az öngondoskodást az életebe!

Ehhez pedig elegedhetetlen, hogy tudatosítsd magadban milyen előnyei lesznek ennek a tevékenységnek!

Hogy lesz erre időd?

Ne törődj most a klisével, miszerint csak arra nincs időd, amire nem akarod.Tudom, hidd el, hogy igenis nehéz feladat megtalálni ez időt magunkra!

Az egyik leggyorsabban kivitelezhető és meglepően hatékony módszer:

Korlátozd az interneten, és különböző appokkal töltött időd!
Ehhez vannak szuper programok, de az is elég, ha egy általad meghatározott időintervallumra egyszerűen csak kikapcsolod a netet és nem nyúlsz a telefonodhoz. Ez lehet este 8 után vagy akár reggel 1 órácska, nem is kell minden nap megtedd, de heti 2-3 alkalommal igazán kivitelezhető.

Ha nem a közösségi média vesz el időt tőled, hanem otthoni teendőid, akkor jó tipp lehet 30 perccel előbb felkelni! Szintén nem kell minden nap!

Az elején persze macera, tudom, megtapasztaltam én is, de hidd el, hogy olyan pozitív hozadéka lesz, amelyért igazán hálás lehetsz MAGADNAK!

Vélemény, hozzászólás?