12 illóolaj, amelyek barátaid lesznek a tisztításnál

Ismerkedj meg a 12 legjobb illóolajjal, amire szükséged van a természetes tisztításhoz.

Miért érdemes illóolajokkal tisztítani?

Tudtad, hogy sok háztartási tisztítószer veszélyes vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek légzőszervi problémákhoz, immunrendszeri károsodáshoz, sőt, még termékenységi problémákhoz is köthetők?

Ha nem halottál még róla, ebben a cikkben meglepő dolgokat olvashatsz!

Bár vannak “természetes” tisztítószerek a boltban, sokukban még mindig vannak megkérdőjelezhető összetevők, például mesterséges illatanyagok, amelyek károsak lehetnek a családunk egészségére. Ezért kulcsfontosságú a saját háztartási tisztítószerek készítése és az illóolajok használata.

Nálam a Thieves általános tisztítószer lett a kedvenc, mely 100% ban természetes illóolajok koncentrátuma! Olvass róla ide kattintva!

Szerettem volna megosztani a legjobb illóolajokat is a tisztításhoz, amelyek segíthetnek a makacs zsírok lebontásában, valamint természetes tisztítást biztosítanak, amely biztonságos az egész család számára.

Használhatod őket magukban, de a Thievesbe cseppentve is az extra hatékonyság érdekében!

1. LEMON

A citrom illóolaj az egyik legjobb tisztítószer, mert természetes zsírtalanító. Segíthet eltávolítani a felületeken megtapadt szennyeződéseket, koszt vagy port.

Csak tegyél  néhány cseppet a felületre, és töröld át azt.

Citrusos, felemelő illata is van, ami nagyszerűvé teszi az illatosításhoz is, használd például a konyhai mosogatóknál, szemeteseknél és a pelenkázószemetesben.

2. TEA TREE

A teafa illóolaj természetes tisztító és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezi. Használd olyan területek tisztítására, mint a WC-ülőkék, csapok, ajtókilincsek, konyhai mosogatók, munkalapok stb. A dohos szagok eltüntetésére is kiválóan alkalmas.

3. LAVENDER

A levendula illóolajnak nyugtató illata van, ami tökéletessé teszi a DIY ágyneműspray elkészítéséhez. Használd az ágyneműk, ruhák, szekrények és még a cipők felfrissítésére is. Használhatsz néhány csepp levendulát egy készlet gyapjú szárítógolyóhoz  a hagyományos szárítópapír helyett a szárítógépben. A gyapjú szárítógolyók segítenek csökkenteni a gyűrődést és a száradási időt, míg a levendula segít illatos aromával átitatni a ruhákat.

4.PEPPERMINT

A borsmenta illóolaj természetesen hűsítő és frissítő illatú, ezért tökéletes DIY légfrissítő. Adj hozzá citrusolajokat, és máris egy felemelő, mentolos illatot kapsz, amely tökéletes a konyhába, hálószobába és fürdőszobába. A kártevők távoltartására is kiváló, ezért bőségesen permetezd be a teraszok, a paravánajtók zugait!

5. ROSEMARY

A rozmaring illóolajnak gyógynövényes illata van, amely segít megszabadulni a kellemetlen szagoktól, különösen, ha citrommal vagy eukaliptusz illóolajjal keverjük. Készíts saját DIY légfrissítőt, DIY ágyneműspray-t, vagy akár csak néhány cseppet adj a szennyeshez mosáskor.

6. EUCALYPTUS

Az eukaliptusz illóolaj kiváló szagtalanító. Adj egy-két cseppet a pelenkásvödrökbe, szemetesekbe, szekrényekbe stb. Segít semlegesíteni a szagokat és megszabadulni a dohostól.

7. ORANGE

A narancs illóolaj jól alkalmazható zsírtalanításra, különösen vágódeszkákon, konyhai eszközökön és edényeken. Csak adj néhány cseppet a felületre, és nedves mikroszálas ruhával töröld fel, vagy használj természetes háztartási tisztítószert, például a Thievest.

8. CINNAMON BARK + THIEVES

A fahéj illóolaj és a Thieves illóolajkeverék (fahéjjal, szegfűszeggel, eukaliptusszal, rozmaringgal és citrommal) egyaránt nagyon hatékony a mindennapi és a mélytisztításhoz. Ezeket az olajokat fürdőszobákhoz, konyhákhoz, kádakhoz, csempékhez, padlókhoz stb. érdemes használni.

Készíts DIY fertőtlenítő tisztító spray-t varázsmogyoróval vagy vodkával, hogy hatékonyan tudd tisztítani és fertőtleníteni a lakásban lévő területeket.

9. PINE

A fenyő illóolaj többcélú tisztításra is használható, például mosogatók, kádak és csempék tisztítására. A legjobb hely, ahol ezt az illóolajat használhatjuk, a keményfa padló és a fürdőszoba tisztítása, anélkül, hogy durva vegyszer illatot hagynánk magunk után, mint a hagyományos Pine-Sol és más fatisztítószerek, amelyek valójában nem természetes fenyőt tartalmaznak, hanem inkább mesterséges illatanyagokat, amelyeknek fenyőillata van.

10. THYME

A kakukkfű illóolaj nagyszerű illóolaj a vágódeszkák vagy mosogatók tisztításához, miután nyers élelmiszerrel dolgoztunk. Segít a szagtalanításban és a mélytisztításban. Tegyél néhány csepp kakukkfüvet és citromot a tisztítandó felületre, majd töröld át jól , és hagyd hatni 10 percig.

11. LEMONGRASS

A citromfű illóolaj az egyik legjobb szagtalanító.

Adj 3-4 cseppet a mosáshoz, hogy megszabadulj a kellemetlen szagoktól a zoknikban és a tornaruhákban. Vagy cseppents 1-2 cseppet a szemetesbe, a konyhai mosogató lefolyójába vagy a pelenkázószemetesbe a friss, tiszta illatért.

12. GRAPEFRUIT

A grapefruit illóolaj nagyszerű, minden célra használható tisztító illóolaj. A citromhoz és a narancshoz hasonlóan természetes zsírtalanító, és kiválóan alkalmas tisztító spray-k vagy akár egy DIY tisztítószer készítéséhez, amely segít a szappanos víz és a szappanlerakódás eltüntetésében.

Hány csepp olajra van szükség?
Az olaj mennyisége, amit a tisztítóoldathoz adsz, az adott munkától függ, illetve attól, hogy milyen felületre tervezed felvinni.

Például, ha egyszerűen csak felülettisztítást tervezel a lakásban, kevesebb olajra lesz szükséged, mintha zsíros szennyeződést vagy makacs lerakódásokat akarnál eltávolítani.
Íme, egy általános útmutató, amely segít abban, hogy tudd, mennyi illóolajat adj hozzá a házi tisztítószerhez.

GYENGE

5 (vagy kevesebb) csepp illóolaj, 2-3 csésze tisztítóoldat. Egyszerű munkákhoz, mint például a felületek tisztítása és a letörölhető szennyeződések.

KÖZEPES

10-15 csepp illóolaj, 3-5 csésze tisztítóoldat. Keményebb feladatokhoz, például foltokhoz, zsírokhoz,
ragacsos szennyeződésekhez  és súroláshoz.

ERŐS

20+ csepp.
Ez különösen bosszantó vagy nehéz tisztítási munkákhoz ajánlott. Ne feledd, hogy ez az olajmennyiség lehetővé teszi, hogy az illóolaj illata érezhető és erős legyen.

Tesztelés tisztítás előtt

Amikor illóolajokat használunk tisztításhoz, mindig bölcs dolog kipróbálni egy kis területen, mielőtt egy nagyobb mennyiséget alkalmazunk. Teszteld a tisztítóoldatot egy kis, feltűnésmentes területen.

Ez különösen akkor okos gyakorlat, ha egyedi bútorok, szőnyegek, faanyagok vagy más olyan területek vannak otthonodban, amelyeket aggódsz, hogy tönkreteszed a tisztítószerekkel.

Vélemény, hozzászólás?