6 ok, amiért mától állj neki olvasni!

Olvasni jó!

De a mai rohanó világban, sajnos egyre kevesebben szakítanak rá időt. Átvette az uralmat a telefon nyomkodásával vagy Netflixezéssel töltött idő. Pedig az olvasás nem csak azért nagyszerű, mert izgalmas történeteketben merülhetsz el, hanem számos jótékony hatása van a szervezetre is!

Nem hiszed?

Mutatom:

1.Serkenti az agyműködést

Az olvasás megmozgatja, és ez által fiatalon is tartja az elmét. Ennek hála az időskori elbutulással is felvehetjük a harcot, mert az agysejtjeink hozzászoknak, hogy használatban vannak! Ilyen szuper hatása van még különben a sakknak és a rejtvényfejtésnek is!

2. Stresszoldó hatású

Azért is jó elmerülni egy izgalmas történetben, mert ez által kizökkenhetünk a mindennapok problémáiból, elterelődik a figyelmünk a napi mókuskerék okozta stresszről és szorongásról.

Egy 2009-es kutatás is alátámasztja ezt, ugyanis a sokat olvasók stressz-szintje meglepően hamar, csupán 6 percnyi olvasás után, már 68 százalékkal csökkent. A stresszoldást megvizsgálták a zenehallgatás, teázás és a sétálás tekintetében is, de magasan az olvasás végzett az első helyen.

3. Javítja a memóriát

Az olvasás nagyon jól fejleszti a rövidtávú memóriát! Gondolj csak bele, egy könyvet van hogy napokig, akár hetekig is olvasunk, és folyamatosan észben kell tartani a cselekményt, a szereplőket és minden fontos információt, ez pedig nagyon jól tornáztatja a memóriánkat.

4. Megnövelheti az élettartamot

Bizony ez nem elírás, ugyanis a Yale kutatói jutottak erre  a megállapításra, miután több mint 10 évig figyeltek meg 50 év feletti embereket. Egyértelmű volt az eredmény, mely azt mutatta, hogy azok, akik előszeretettel olvastak legalább 2 évvel tovább éltek! Így arra  a megállapításra jutottak, hogy minél többet olvas valaki, annál hosszabb életre számíthat, de már napi fél óra is rengeteget számít!

5. Fejleszti az intelligenciát!

Child Developmentben megjelent 2014-es tanulmány szerint, azok a gyerekek, akik kiemelkedően olvasnak, 7 éves koruktól magasabb pontszámot érnek el az IQ teszteken, mint kevésbé jól olvasó társaik.

Mivel olvasás közben jól megdolgoztatjuk az agyunkat, így az elménknek is pozitív támogatást nyújtunk.

6. Javítja az alvás minőségét

Ismerős számodra is az érzés mikor már majd leragad a szemed olvasás közben, de még fenntartja az érdeklődésed a könyv?

A Mayo Clinic vizsgálata szerint, azok, akik lefekvés előtt olvasnak egy kicsit, sokkal jobban tudnak pihenni. A könyv egy könnyebb átmentet képez az ébrenlét és alvás között, hamarabb álomba szenderül és kimarad a forgolódás és a stresszelés a teendők miatt.

FONTOS! 
Az ebookokat inkább tartogasd a napközbenre és este papír alapon élvezd a könyveket, mivel az okos eszközök negatívan befolyásolják az alvásodat!

Vélemény, hozzászólás?