Írj naplót velem!

Neked mi jut eszedbe, amikor a napló írásról beszél valaki?

“Kedves Naplóm…” és már is elkezdesz nevetni, esetleg eszedbe jut az összematricázott kis füzeted, vagy a kis lakat, amivel anno gyerekként őrizted a titkaidat…

Megnyugtatlak…nem erről lesz szó!

Miért hasznos a naplóírás felnőttként?

Segít a felgyülemlett érzések és a mindennapi stressz feloldásában…segít elengedni a negatív gondolatokat és feltárja az akadályokat is az életünkben. Én személy szerint nagyon hasznosnak tartom leírni a terveket, célokat, vágyakat! Hiszem, hogy a leírt szavaknak ereje van, a gondolatok fizikai megjelenése által.

A naplóírás nagyban javíthatja az általános közérzetet, ha szokásunkká válik az, hogy írunk a küzdelmeinkről és sikereinkről, akkor ez fokozott önismerethez vezethet és tisztító hatással lehet az elmére is.

Most pedig fogj egy jegyzetfüzetet…egy kis teát (vagy Ningxiát) és hagyd, hogy szárnyaljanak a szavak.

Hogyan kezdjem el?

1. tippem

Kezdd ezzel a reggelt, ha teheted!

Segít abban, hogy kitisztítsd a fejed…és ahogy mondani szoktam, az új napot tiszta lappal kezdd. Továbbá nagyszerű módja annak, hogy megolajozd a mentális fogaskerekeidet, esetleg lásd azokat a feladatokat, amiket meg kell oldanod.

2. tippem

Papír vagy elektronikusan? Egyértelműen papír!

Rengeteg tanulmányt is tudnék hozni arról, hogy mennyivel hatásosabb az egész, ha papírra veted a gondolataidat és nem a billentyűzetet nyomkodod már korán reggel. Javítja a rövid és hosszú távú memoriát az, ha kézzel írsz valamit, továbbá sokkal inkább része vagy a folyamatnak, a gondolataidnak.

3. tippem

Hogy kell kinéznie ennek az egésznek!

Ez a legfantasztikusabb…ahogy Te akarod. Elméletben megkülönböztetünk szabad vagy vezetett naplózást, de hogy éppen melyiket alkalmazod…csak rajtad áll. Lehet mindkettő, egyik nap az egyik…válaszd azt, amit az agyad vagy a lelked diktál.

Én általában szabadon írok és amikor egy-egy visszatérő nehézség vagy gondolat van, akkor szoktam a vezetett naplózás felé fordulni, illetve gondolati modelleket felállítani.

Beállítom 10 percre a telefon időzítőt és kiírom az összes gondolatom…nem válaszolok kérdésekre és nem megyek végig semmin…csak kiöntöm a papírra mindent ami bennem van.

Évek óta írok egy kis listát, ami igazából szintén lehet a naplózás része:

  1. 10 dolog, amit 10 éven belül szeretnék érni – Ezeket a terveket minden egyes nap írd le, addig, amíg meg nem valósulnak. Fontos, hogy mindig jelen időt használjunk, mintha már megtörtént volna.
  2. 5 dolog, amiért hálás vagyok – A hála nagyon fontos, hiszen a mai rohanó hétköznapokban sokszor elveszünk és nem értékeljük az élet apró dolgait! A pozitív érzés emeli a frekvenciádat…és a hála az egyik legpozitívabb, ami mindenkinek rendelkezésére áll.

Vélemény, hozzászólás?