Hogy működnek az illóolajok?

Arról, hogy pontosan mi is az illóolaj és én miért a Young Livinget választottam már írtam nektek, viszont arra gondoltam, nézzük meg egy kicsit részletesebben azt, hogy mégis hogyan hatnak ezek a csodálatos vegyületek!

Az illóolajok háromféleképpen jutnak be a szervezetbe. 

✔ A bőrön keresztül

✔ Belélegezve

✔ Lenyelve

Helyileg történő alkalmazás

A bőrünk némileg áteresztő. Az illóolajokban lévő aktív vegyi anyagok ugyanúgy felszívódnak, mint a gyógyszerek, például a hormonpótló terápiás krémek és a nikotintapaszok összetevői.

A bőrfelszívódást fokozó tényezők:

Különböző tényezők befolyásolhatják az illóolajok bőrön keresztüli felszívódását. Ha először megmasszírozzuk a területet, az fokozza a vérkeringést az adott helyen, ezáltal fokozza az illóolajok felszívódását. A hő szintén fokozza a vérkeringést, és ezáltal fokozza a felszívódást.

Egyes kutatók arról számolnak be, hogy az illóolajok könnyebben felszívódhatnak olyan bőrfelületekről, ahol nagyobb a verejtékmirigyek és szőrtüszők koncentrációja, mint például a a fej, a talp, a tenyér és a hónalj (Battaglia, 2003).

Belélegezve történő alkalmazás

Az illóolajok másik módja az illóolajok bejutásának a szervezetbe az orron vagy a szájon keresztül történő belégzés. 

Gyakori példa erre az eukaliptusz  illóolaj belégzése köhögés esetén, vagy a borsmenta (Mentha piperita) illóolaj belégzése a fáradtság vagy hányinger csökkentésére. 

Gyakran használjuk az illóolajokat diffúzorok segítségével! Kattints ide, ha érdekel, hogy működik ez a szuper készülék és miért érdemes gyertya helyett ezt választani!!

A szaglórendszer

A szaglórendszerbe tartozik minden olyan fizikai szerv vagy sejt, amely a szaglással kapcsolatos vagy ahhoz hozzájárul. Amikor az orron keresztül belélegzünk, a levegőben lévő molekulák kölcsönhatásba lépnek a szaglószervekkel és szinte azonnal az agyunkkal.

Az orron vagy szájon keresztül belélegzett molekulák a tüdőbe is eljutnak, és kölcsönhatásba lépnek a légzőrendszerrel. Így a belélegzett illóolajok több rendszeren és útvonalon keresztül hathatnak a szervezetre.

Kölcsönhatás a limbikus rendszerrel (érzelmi agy)

A belégzés során az illatmolekulák az orron keresztül haladnak, és számos receptorhelyen keresztül hatnak az agyra, amelyek közül az egyik a limbikus rendszer, amelyet általában “érzelmi agynak” neveznek.

A limbikus rendszer közvetlen kapcsolatban áll az agy azon részeivel, amelyek a szívritmust, a vérnyomást, a légzést, a memóriát, a stresszszintet és a hormonháztartást szabályozzák (Higley & Higley, 1998).

Ez a kapcsolat segít megmagyarázni, hogy miért váltanak ki gyakran érzelmeket az illatok.

Ennek ismeretében megérthetjük, hogy az illóolajok belélegzése milyen mélyreható fiziológiai és pszichológiai hatásokkal járhat!

Belsőleg történő alkalmazás

Az illóolajok belsőleg történő alkalmazása nagy körültekintést igényel, hiszen NEM MINDEN OLAJ fogyasztható!

 Young Living fehér cíkével különbözteti meg azokat az olajait, melyek belsőleg is fogyaszthatóak ( nincs különbség a fehér és nem fehér címkés termékek tartalma között)!

Kattints és olvass kicsit részletesebben a Vitality termékcsaládról!

Hogy döntsem el melyiket válasszam?

A választott alkalmazási módszer a kívánt hatástól és a kiválasztott illóolajtól függ. Egyes illóolajok például kémiai összetételük miatt irritálják a bőrt. Ezeknél nagyobb hígításra van szükség, vagy jobb, ha inhalálással alkalmazzuk őket.

Néhány tipp:

A sebkezelés leggyakrabban helyi alkalmazást jelent.

A hangulati hatásokat akár inhalálással, akár helyi alkalmazással lehet kezelni.

Gyors hatás esetén az inhalálás előnyösebb lehet.

A fürdők mind inhalálással, mind helyi felszívódással járnak.

Megjegyzés: Ha bizonytalan abban, hogy melyik alkalmazási módszert alkalmazd keress engem bátran!

Ha szeretnél regisztrálni, kattints ide bátran!

Vélemény, hozzászólás?