Gyertya helyett diffúzor

  • Post category:DIY & Tippek
  • Reading time:11 mins read

Az emberek életében a gyertya mindig is fontos szerepet töltött be. Míg régen leginkább azért használták, hogy fényt nyerjenek vele, manapság már inkább a romantikázás, meditatív állapot elérése, hangulatvilágítás teremtése a cél vele.

Tudtátok, hogy a legtöbb illatgyertya alapja a paraffin?

Ami a petroleum ipari hulladéka. A paraffin égése során karcinogén benzol vagy toluol szabadul fel, melyek rákkeltő hatásúak, súlyosan károsítják az agyat, tüdőt illetve a központi idegrendszert is. A korom és füst, ami égés során keletkezik hasonló egy dízelmotor füstjéhez. A mesterséges színezékek és illatanyagok mellett olyan vegyszerek is a levegőbe kerülhetnek, mint az aceton, a triklórfluormetán, a szén-diszulfid, a 2-butanon, a triklóretilén, a szén-tetraklorid, a sztirol, a xilolok, a krezol vagy a ciklopentén. És ez sajnos nem csak az olcsó gyertyákra igaz…

Nézd meg nyugodtan miből készülnek…

Ráadásul a ma oly divatos mécsesek cink és ólom tartalmú tégelyekben kerülnek forgalomba, amik hevítésre nehézfémeket párologtatnak a levegőbe. Ezek pár országban már szabályozva vannak, de nálunk még nem. Ausztráliában mért adatok szerint napi 2-3 mécses elégetése már a mérhető ólomszint növekedést okozott a helységben tartózkodók vérében.

Hosszútávon az égő gyertya okozhat:

●    szorongást, fóbiát,

●    emlékezetkiesést,

●    ingerlékenységet,

●    hangulati ingadozást,

●    depressziót,

●    hiperaktivitást,

●    magas vérnyomást,

●    vesebetegséget,

●    alvászavart,

●    letargiát, étvágytalanságot,

●    légzési nehézséget,

●    tanulási, koncentrációs nehézségeket.


Mi ezért nem használunk már illatgyertyákat. Pedig én nagyon szerettem őket az illat és a hangulat miatt is, főleg így télen. A hangulat egy ledes gyertyával ugyanúgy megvan. Az illatról pedig a Young Living diffúzor és illóolajok gondoskodnak. Sőt az illóolajok terápiás jellegének köszönhetően ez 1000x jobb is.


És nem, semmivel sem drágább mint egy jó minőségű illatgyertya, sőt még olcsóbb is. Egy csepp YL Levendula olaj kb. 0,09 $ (kb. 25 Ft). Ha 6 cseppet teszel a diffúzorba akkor kb 0,11 $ jön ki egy óra (kb. 30FT). 65 óra párologtatás 1950 FT!!!Az Ikeában egy kicsit minőségibb ( jobban kinéző, illatosabb) gyertya 1290 és 25 óráig ég.


Elsőre egy üveg olaj drágának tűnhet. A kezdőkészlet meg főleg. De, ha belegondolsz, hogy hány csepp olaj van benne, és milyen sokáig elég, már rögtön nem is az. Számolj utána mindennek, Te mennyi pénzt költesz el rendszeresen gyógyszerre, immunerősítésre vagy akár gyertyákra? És milyen rendszerességgel? A Young Living Premium Starter Kit egy egyszeri nagy befektetés, de sokáig elég.

Ha ide kattintasz, olvashatsz részletesebben a kezdőkészletről!

Diffúzorok

A diffúzorok az utóbbi pár évben robbantak be a piacra, egyre több háztartásban vannak és lesznek jelen, ami nem csoda, hisz nagyszerű hatást gyakorolnak szervezetünkre. A diffúzor egy ultrahangos porlasztási elven működő hideg párásító készülék, amiben található egy chip, ami az illóolajat és vizet lebontja mikrorészecskékké, melyek ezáltal pillanatokon belül be tudnak jutni a szervezetünkbe. Mivel az illóolajokat nem melegíti, mint ahogyan az a teamécsesekkel történő párologtatásnál történik, így az olajok hatóanyagtartalma nem sérül, és maradéktalanul kifejthetik jótékony, terápiás hatásukat.

A hangsúly a porlasztási elven van. Hideg, és ultrahangos. A hideg párásító készülékek ugyan szintén porlasztják a tartályba öntött folyadékot, azonban nem tudják olyan szemcseméretté porlasztani az olajokat, mint a speciálisan erre kifejlesztett aroma diffúzorok. Nem utolsó sorban ha illóolajat próbálunk bele önteni, akár sérülhet is az adott készülék, ha nem erre van kifejlesztve.

Miben is rejlik még a hatékonysága?

Mivel az olajokat porlasztja és finom ködként teríti a térben, így mindenki, aki az adott helyiségben tartózkodik, élvezheti a terített olaj jótékony hatását. Így akár 3-4-5 csepp olaj, egy egész család szervezetére lehet hatással egy időben. Egy kb 20 nm-es teret 15-20 perc alatt megtölt az illóolaj részecskékkel, melyek több órán keresztül is a levegőben maradhatnak. Ha kifogy a tartály, akkor automatikusan kikapcsol, tehát biztonsággal használható akár éjszaka is. Többen felszisszennek a készülékárak hallatán, hisz valóban drágábbak mint a teamécseses párologtatók, amiknek nagy divatja volt az elmúlt sok sok évben (bár ha akkoriban tudtam volna mit párologtatok…tuti nem csináltam volna) és a hideg párásító készülékek is más árfekvésűek. De miért is? Mert a diffúzor teljesen más. Ezt terápiás céllal használjuk, terápiás minőségű olajokhoz.

Ezek az olajok a gyógynövények erejét tartalmazzák 50-70 x koncentráltabban, mint a szárított növények. (egy csepp borsmenta illóolaj 28 csésze tea hatóanyagát tartalmazza/ 15 ml citrom illóolaj előállításához 75 db citromra van szükség….)Az olajok javítják a levegő minőségét, legtöbbjük antibakteriális, vírusölő, gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, ami a megfázásos, iskola-óvoda kezdős, őszi időszakban nagyon hasznunkra válhat.

Tekintsünk úgy a diffúzorokra, mint hosszú távú befektetésre, hisz évekig szolgálhatják családunkat napi szinten. Ki ne szeretné elkerülni, vagy könnyebbé tenni a betegséges időszakot? Úgy gondolom, hogy egy környezettudatos, vegyszermentes háztartásban, ahol kerüljük a kemikáliákat a takarításnál, és a kozmetikumok terén, az az alap, hogy az egészségünket is megpróbáljuk természetes úton erősíteni, kúrálni. Ehhez nagyszerű lehetőséget nyújt egy diffúzor, és néhány alap illóolaj. Minden diffúzor egyébként külön és nem a kezdő készletben megrendelve is egy vagy két olajjal érkezik.

Kattints ide ha szeretnél regisztrálni!

Íme néhány tipp, hogy a gyertyák káros hatása nélkül is élvezhesd az isteni illatukat:

Persze még számtalan féle illatkombináció létezik, hiszen szinte minden szezonális illatot újra tudunk alkotni a diffúzor és az illóolajok segítségével, és minden évszaknak megvan a maga tökéletes kombinációja. Az Instagram oldalamon nagyon sok receptet találhatsz, ha ide kattintasz!

Vélemény, hozzászólás?