A vegyszerek hatása az emberi testre

 • Post category:DIY & Tippek
 • Reading time:7 mins read

Számos forgalomban lévő vegyszerről tudott, hogy mérgező, rákkeltő és különböző daganatos betegségeket okozhat. Hatással vannak az asztma kialakulására, meddőséget idézhetnek elő. Arról nem is beszélve, hogy felhalmozódnak a szervezetben, de éppen eléggé megtudja keseríteni az ember életét egy bőrirritáció vagy egyéb vegyszerallergiás tünet is.

Vegyszermaradványok minden hagyományos tisztítószerrel tisztán tartott felületen maradhatnak. Ott ahol épp eszel, és ott ahol a kisgyermeked játszik…

Az amerikai Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Intézet otthoni termékeinkben 2983 összetevőt vizsgált meg, és 884-et mérgezőnek talált ezek közül. 314 biológiai mutációt,  218 reproduktív problémákat, 146 rákos daganatokat okozhat. Az expozíció után huszonhat másodperccel a vegyi anyagok mérhető mennyiségben találhatók az emberi testben. Az átlagos nő naponta 300 vegyi anyagot alkalmaz a testére 80-at még reggeli előtt!

És ez csak a vizsgált 3000 anyag. Gondoljatok bele, hogy több, int 3 000 000 vegyszer van manapság és számuk évente 1000-el nő!

Az otthon legveszélyesebb vegyi anyagai: légfrissítők (pl. sprayk vagy gyertyák), felülettisztítók, WC, lefolyó- és sütőtisztítók, bútorfényezők, mosogatógéptabletták.

Mi történik a testtel, ha kémiailag túlterhelt

Legtöbbünk letargiát, fókuszvesztést, alvási problémákat, krónikus gyulladást, megmagyarázhatatlan fájdalmat, fibromialgiát, bőrproblémákat, felnőttkori pattanásokat, hormonhiányt, hőhullámokat, stresszt, szorongást és félelmet tapasztal. Ha szembesülünk ezekkel a problémákkal, ha nem…itt az ideje, hogy a vegyszereket a kukába  dobjuk.

Az anyagok, melyekről nem is gondolnád mennyire károsak:

Alfa-terpineol és benzil-alkohol: A szárítókendőkben és a mosószerekben is megtalálható, károsíthatja a központi idegrendszert, fejfájást, bőrirritációt okozhat és az endokrin rendszerre is káros hatást gyakorolhat.

Ftalátok: A samponokban és tusfürdőkben megtalálható, bizonyítottan káros hatást gyakorolhat az endokrin rendszerre.

Formaldehid: Megtalálható a légfrissítőkben, spraykben és a gyertyákban is. Légszennyező és káros a tüdőre valamint az egész testre nézve.

Nátrium-lauril-szulfát: Buborékképző hatása miatt a szappanok kedvelt összetevője. Roncsolja az immunrendszert.

Parfüm (Fragrence): Megtalálható majdnem minden termékben, és majdnem 300 üzleti titok által védett vegyi anyag gyűjtője.

Tudtad, hogy a termékenységet is befolyásolják?

A vegyi anyagok egy csoportja, az úgynevezett endokrin diszruptorok, melyek nagy veszélyt jelentenek a hormonális rendszerünkre, mivel ezek a belső elválasztású mirigyek működését károsító, hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok.

Például xenoösztrogének, olyan mesterséges vegyszerek, amik a szervezetbe jutva ösztrogén (női nemi hormon) hatást fejtenek ki. Az endokrin diszruptor anyagok a hormonrendszer károsításával nemcsak elnőiesedést okozhatnak férfiaknál, hanem károsíthatják az ideg- és az immunrendszert, illetve több ráktípus, így a mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Emellett befolyásolják a petesejtek és a hímivarsejtek minőségét, a termékenység esélyét és még a születendő gyermek egészségét is!

A reprodukciós rendszer mellett, hatással vannak az agy, a zsír- és cukoranyagcsere, illetve az immunrendszer működésére is.

Melyek a legismertebb endokrin diszruptorok:

 • BPA (Biszfenol A)
 • ftalátok 
 • parabének
 • PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport
 • Dioxinok
 • rovarírtók
 • bizonyos gyógyszerek
 • Perfluorozott vegyületek (PFC-k) pl. tapadásmentes edényekben használják, valamint a pop-corn zacskók és gyorséttermek ételdobozainak a belsejét borítják vele.

dr. Csaba György orvos-biológus az Orvosi Hetilapban összefoglaló közleményében ezt nyilatkozta:

„Az utóbbi évtizedekben több mint 100 000 új vegyi anyag került bevezetésre az emberi környezetben és felhasználásban, amelyek jelentékeny része endokrin diszruptorként van nyilvántartva, illetve vár nyilvántartásra”

Kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek 95%-ának szervezetében megfigyelhetők ezek az anyagok.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy kiiktasd ezeket az anyagokat?

 1. Csökkentsd az étrendedben a vegyszerek mennyiségét!
  Elsődleges fontosságú, hogy minden gyümölcsöt és zöldséget megmoss, kerüld az olyan ételeket, melyek tartósítószereket tartalmaznak és ha teheted ne vásárolj előre csomagolt élelmiszert.
 2. Semmiképpen ne melegítsd meg az ebédedet az éthordó dobozodban!
 3. Kerüld a palackos innivalókat!
 4. Ne gyűjtögesd a blokkokat, mivel ezek is tartalmaznak káros anyagokat!
 5. Kerüld az olyan termékeket melyek parabéneket tartalmaznak! Ilyen sok tusfürdő és parfüm is sajnos.
 6. Használj vegyszermentes tisztítószereket!
  Én már megtaláltam a kedvencem melyet neked is szívből ajánlok!

Forrás:tudatosvasarlo.hu, mesdi.hu

Vélemény, hozzászólás?