Öngondoskodás heti menetrend MINTA

Nincs annyi csoki, relax termék és jóga, ami kiváltja az Öngondoskodás rendszeres gyakorlását!

Nade mi is az az Öngondoskodás, vagyis Self-care? Valljuk be angolosan kicsit jobban hangzik…

“A saját jólét és boldogság védelmében való aktív szerepvállalás gyakorlata.”

Hogy csinálj heti öngondoskodó tervet?

Életemben a leghosszabb ideig a körülöttem lévő emberek szükségleteit helyeztem előtérbe, csak magamat nem. Úgy tűnt, hogy mindenkit olyan mélyen és intenzíven szeretek, hogy megfeledkeztem magamról. Mélyen úgy éreztem, hogy az önszeretet olyasvalami, amit soha nem leszek képes megkapni, és másoktól függött, hogy szeretnek-e engem annyira, hogy fedezzék az űrt. Tehetetlennek éreztem magam. És ez normális volt. Mert amikor másoktól függsz, hogy szeretetet mutassanak neked, ahelyett, hogy önmagadnak mutatnál szeretetet, az a függőség és a mérgező kapcsolatok körforgását fogja létrehozni, boldog vég nélkül. Amikor erre rájöttem, akkor kezdődött az öngondoskodási utam. És ez volt életem legfelszabadítóbb, leghatalmasabb és legszeretőbb kezdete.

Az öngondoskodás a kulcsa annak, hogy magadat átöleld, szeresd és kényeztesd. Ez a legjobb módja annak, hogy megmutasd magadnak, hogy számítasz, és hogy bármi történjék is, te vagy, és erős vagy.

Mindannyian tudjuk és állandóan hallunk arról, hogy mennyire fontos az öngondoskodás, de úgy tűnik, hogy nem sokan közülünk ténylegesen beépítik a rutinjaikba. Talán azt gondoljuk, hogy ez egy olyan luxus, amit nem érdemes most prioritásként kezelni. Néha túlterheltek vagyunk a munkával vagy az iskolával, és nincs rá időnk. Talán túl soknak tűnik, vagy talán túlságosan levertnek és stresszesnek érezzük magunkat ebben az időszakban. De képzeljétek, mi a helyzet. Pontosan ezek azok az okok, amiért mindenképpen el kell kezdened időt szánni az öngondoskodásra. Az egyetlen dolog, amire szükséged van, az egy ütemterv. Egy heti program öngondoskodási “tevékenységekkel”, ami nem lesz túlságosan megterhelő és időigényes, de pontosan az lesz, amire szükséged van ahhoz, hogy belülről erősnek és szeretettnek érezd magad.

Az öngondoskodás gyakorlása a legjobb módja annak, hogy szeresd magad és éreztesd vele, hogy megbecsült vagy. Íme egy heti öngondozási rutin, amely segít elsajátítani az öngondozást anélkül, hogy túlterheltnek éreznéd magad!

Hétfő

A hétfő számomra a hét legerősebb napja (bár ez nem volt mindig így)! Új esélyt ad arra, hogy újrakezdjük, és feltöltődjünk motivációval és lelkesedéssel a rád váró dolgok iránt.

Ezért hétfőnként kelj fel egy órával korábban. Győződj meg róla, hogy minden technikai jellegű eszközt kikapcsolsz, és egy órán át így is maradsz. Ezután lépj be a Spotify-ra, és add hozzá a kedvenc zenei lejátszási listádat, hogy emeld a rezgéseidet, miközben kitűzöd a heti céljaidat. Ha újraértékeled a céljaidat és újakat tűzöl ki, az növelheti a motivációdat, és célt és elkötelezettséget adhat neked, hogy a legjobbat hozd ki a hetedből.

Kedd

A keddet nevezzük el “Az önfeltárás napjának”. Minden kedden egy órán át ülj le a földre, vagy az asztalodra, és fedezd fel a tehetségedet. Próbálj meg újraalkotni egy Instagram-képet vagy egy koreográfiát, amit a Youtube-on vagy a Tik-Tok-on láttál. Elmerülhetsz a kulináris képességeidben, vagy akár megpróbálhatod megtanulni, hogyan kell képeket szerkeszteni és photoshopolni.

Szerda

A szerda a spiritualitás napja. Meggyújthatsz néhány illatos gyertyát, és meditálhatsz a következő 10 percben. Ez segíteni fog abban, hogy tudatosabbá válj a jelenben, anélkül, hogy a múltra gondolnál, vagy a jövő miatt aggódnál. Ez segíteni fog abban, hogy egyszerűen csak LENNI tudj. Most, ha végeztél, Itt az ideje, hogy gyakorold a hálát. Ha már jártál a blogomon korábban, tudod, milyen életmegváltoztató lehet a hála gyakorlása. Ez arról szól, hogy hálásnak kell lenned mindenért, amid van és amit élvezel az életben. Ez megváltoztatja a fókuszodat arról, ami nem úgy megy, ahogy tervezted, arra, amit áldottan élvezhetsz!

Csütörtök

Eljött a kényeztetés ideje! A hét kedvenc időszaka, amikor a legbujábbnak és legrosszabbnak érzem magam. Ez pár órát igénybe fog venni, de teljesen megéri, és ha már a hét elejétől kezdve megtervezed és prioritásként kezeled ezt az időt, mint egy üzleti megbeszélést vagy egy főiskolai órát, akkor több mint jól fogsz járni!

Az első dolog, amit szeretek csinálni, az az, hogy megtöltöm a fürdőkádamat, beleteszek egy fürdőbombát, gyertyákat gyújtok, és spa zenét teszek fel a Spotify-on, hogy teljes zen helyzetbe kerüljek. Megállítom az elmémet, hogy szó szerint semmire se gondoljak, és csak élvezem magam.

Péntek

Péntekenként szeretek a fizikai wellnessre koncentrálni. Reggel korábban kelek és kirándulni megyek a hegyekbe. Csak tegyen egy reggeli hatvanperces sétát, hogy megmozgassa a testét, és azonnal jobban fogja érezni magát és motiváltabb lesz.

Mivel a heti bevásárlást általában szombaton intézem, a péntek az a nap, amikor a heti étkezéseimet is beütemezem. Ez egy nagyon fontos öngondoskodási forma, hiszen így összeállíthatsz egy egészséges bevásárlólistát, és megtervezheted az egészséges, de mégis finom recepteket a következő 7 napra. Ez sokat számít, hidd el nekem!

Szombat

A szombat az az öngondoskodási nap, amikor érdemes ellenőrizni a szociális életedet. Találkozz a barátaiddal és tölts velük időt. Nagyon fontos, hogy olyan emberekkel tölts időt, akiket szeretsz, és hogy egyensúlyban tudd tartani az öngondoskodásodat, a munkádat/iskoládat és a társasági életedet. Ez stresszes lehet, de amíg van egy ilyen terved, mint ez, addig minden lehetséges.

Vasárnap

Ez hivatalosan is az öngondoskodás hetének utolsó napja. Életed egy újabb kis fejezetének vége. Szeretem a vasárnapot arra használni, hogy hátradőljek és elgondolkodjak az elmúlt héten. Megnézem a kitűzött célokat, és értékelem az azokon elért teljesítményemet. Sikerült megvalósítanom őket? Ha igen, akkor mindenképpen gratulálok magamnak ehhez, és hátba veregetem magam. Ha nem, akkor megkérdezem magamtól, mi volt az, ami megakadályozott abban, hogy megvalósítsam őket, és gondoskodom arról, hogy a jövő héten elkerüljem ezt a hibát.

Nagyon fontos, hogy legyen egy ütemtervünk az öngondoskodással kapcsolatban, és hogy célokat tűzzünk ki rá. És ez elképesztő előnyökkel járhat a mentális egészségedre nézve, miközben szeretve és megerősítve érzed magad.

Vigyázz azonban, hogy ne vidd túlzásba. Nem baj, ha kihagysz egy öngondoskodási napot, vagy hetet, esetleg hónapot. Ne érezz bűntudatot emiatt. Ennek köze van ahhoz, hogy szeresd magad és teret adj neki. Ne rakj extra nyomást a válladra!

Vélemény, hozzászólás?