Női ciklus kisokos

 • Post category:Illóolaj / Olajok
 • Reading time:14 mins read

A női nemi működés ciklikus jellegű, azt hogy  ezt a körforgást ismerjük fontos, mert ez által a testi, de akár a lelki egészségünkről is képet kaphatunk.

A menstruáció, avagy a női test havi vérzése a női nemi szervek ciklikus változásán alapuló folyamat, melyen minden jól funkcionáló, egészséges női szervezet hónapról hónapra átesik, pubertáskortól egészen a klimaxig.

A folyamatot hormonok irányítják. Az ösztrogén szintjének növekedése minden ciklus kezdetén egy (ritkán kettő) petesejt érését, majd a petefészekből tüszőrepedéssel történő távozását (ez az ovuláció) váltja ki. Ezalatt a méh nyálkahártyája elkezd megvastagodni, majd az ovuláció után, a progeszteron hatására tovább vastagszik, hogy vérerekkel gazdagon átszőve várja az esetlegesen megtelepedni szándékozó megtermékenyített petesejtet.

Mi is az a ciklusszinkronizálás?

A ciklusszinkronizálás azt jelenti, hogy az étkezést, az edzést és az életmódot a menstruációs ciklus különböző fázisaihoz igazítod.

Amikor a legtöbb nő a menstruációs ciklusra gondol, a menstruációra és a peteérésre gondol, de valójában ennél sokkal többről van szó.

Míg a férfiaknak 24 órás hormonciklusuk van, ahol a hormonjaik enyhén ingadoznak, addig a nőknek 28 napos ciklusuk van, ahol a hormonjaik a hónap folyamán hatalmas mértékben ingadoznak.

Ez a ciklus 4 fázisból áll: menstruációs fázis, tüszőfázis, ovulációs fázis és luteális fázis. Ezek a fázisok mind más-más célt szolgálnak, és különböző hormoningadozásokat okoznak. Ez azt jelenti, hogy a testünk nagyon különböző ezekben az időszakokban, és különböző szükségleteink vannak ezekben a fázisokban.

Miért is fontos ez?

A nőknek nem csak a reprodukció miatt van menstruációs ciklusuk, a menstruációs ciklusunk nagyon sok különböző célt szolgál az általános egészségünk és életmódunk szempontjából. Ha megismerkedsz ezekkel a fázisokkal, látni fogod, hogy az életed, az érzéseid és az életmódod drasztikusan megváltozik a jobb irányba.

Most pedig nézzük végig a különböző fázisokat, hogy jobban megértsük, mi is az a ciklusszinkronizálás, és hogyan használhatjuk.

Menstruációs szakasz 1-7 nap, mint a tél az évszakok között

Az első a menstruációs fázis, amelyet mindannyian úgy ismerünk, mint a menstruáció. Nyilvánvalóan ezt a legkönnyebb észrevenni. Jól tudjuk, hogy mikor vagyunk a ciklusunknak ebben a szakaszában, és milyen tüneteket tapasztalunk ennek következtében.

Ebben a fázisban mind az ösztrogénünk, mind a progeszteronunk a legalacsonyabb szinten van, ami miatt fáradtnak, kimerültnek, rosszkedvűnek érezzük magunkat. Hajlamosak vagyunk a zsíros és egészségtelen ételek utáni vágyakozásra, és nem sok kedvünk van edzeni, legalábbis az elején.

Egy egészséges menstruációs ciklus 3-7 nap között mozog, és bár technikailag az utolsó menstruációs ciklus végét jelenti, mi a menstruáció első napját a 28(kb.) napos menstruációs ciklus 1. napjának tekintjük.

ÉTKEZÉS

Amikor a menstruációs fázisban vagy, fontos, hogy  könnyen emészthető ételeket fogyassz. Olyan ételeket fogyassz, amelyek tápanyagban gazdagok, és sok egészséges fehérjét és zsírt tartalmaznak, hogy támogassák a testedet, és kordában tartsák a sóvárgást.

Helyezd előtérbe a magnéziumot, a vasat, az omega-3 zsírsavakat, a cinket, a B-vitaminokat, a meleg ételeket, a folyadékbevitelt és az egészséges zsírokat.

EDZÉS

A menstruációs időszakban fontos, hogy kíméld a tested Ez a pihenés és a megfiatalodás ideje. Ezért a séta, a jóga, a pilates, a nyújtás és a pihenés lesznek a legjobb mozgásformák a ciklusod ezen hetében. Ahogy az energiája lassan növekszik, egyre élénkítőbb testmozgást is beiktathatunk a rutinunkba de fontos, hogy hallgass a testére.

PRODUKTIVITÁS

A menstruációs fázisod a pihenés és a kevesebb “megcsinálás”, és több “hátradőlés és elmélkedés” ideje. Ez egy olyan időszak, amikor áttekintheted és értékelheted az elmúlt hónapot, és megnézheted, mi működik és mi nem. Itt az ideje, hogy feltedd magadnak  a kérdéseket: elégedett vagy a jelenlegi helyzeteddel? Milyen változtatásokat kell elvégezned?

További eszközök, amelyeket bevezethetsz, a naplóírás, a meditáció, a sok öngondoskodási gyakorlat és az új ötletek kitalálása.

Ha döntést kell hoznod, akkor itt az ideje, hogy hallgass a megérzéseidre és az intuíciódra.

ILLÓOLAJOK

 1. Lavender
 2. Jasmine
 3. Rose
 4. Chamomile
 5. Clary Sage
 6. Dragon Time
 7. Frankincense
 8. Grounding
 9. Release
 10. Peppermint

Follikuláris szakasz 8-17 nap ez olyan , mint a tavasz

A follikulásris azaz tüszőfázis a menstruáció végét követő napon kezdődik, és egészen az ovulációig tart. Ez az a fázis, amikor az energiaszinted lassan emelkedik, és jól érzed magad.

Ebben a fázisban az ösztrogénszint emelkedik, a progeszteronszint pedig alacsony marad, így jól érezzük magunkat, energikusak vagyunk, és nem vagyunk annyira éhesek, mint a menstruációs fázisban.

Ez általában 7-10 napig tart, a menstruációs ciklus 4-8. napján kezdődik és a 11-17. napig tart.

ÉTKEZÉS

Ez egy nagyszerű időszak arra, hogy könnyű ételeket fogyassz. Ügyelj arra, hogy egészséges fehérjéket és leveles zöldeket is bevigyél a szervezetedbe, hogy jól és energikusnak érezd magad.

Helyezd előtérbe a probiotikumokat, prebiotikumokat, E-vitamint, csíráztatott ételeket, leveles zöldeket, fermentált ételeket, magas fehérjetartalmú ételeket és keresztesvirágú zöldségeket.

EDZÉS

A tüszőfázisban az energiád lehetővé teszi, hogy élvezd a nagyobb intenzitású edzéseket, mint például a HIIT, az erőnléti edzés és a futás. Ez egy nagyszerű időszak az izomépítésre és a pulzusszám felpörgetésére. Előfordulhat, hogy a napok múlásával az energiád lassan növekszik, ezért hallgass a testedre, és tedd azt, ami jól esik!

PRODUKTIVITÁS

A tüszőfázis a tanulás és a kreativitás ideje. Ez a tökéletes időszak arra, hogy valami újba kezdj. Használd ki ezt a fázist új projektek és ötletek tervezésére, ötletelésre és kutatásra.

Ne félj nagy döntéseket hozni és nagyot álmodni ezen a héten. Ez egyúttal remek alkalom arra is, hogy bármilyen kihívást jelentő szellemi feladatot megoldj.

Használd ezt a hetet arra, hogy célokat tűzz ki, és kezdj bele valami újba!

ILLÓOLAJOK

 1. Valor
 2. Believe
 3. Rosemary
 4. Vetiver
 5. Citrus Fresh

Ovulációs szakasz 12-23 nap ez felele meg a nyárnak az évszakok közül

Az ovulációs fázisban történik az ovuláció azaz a peteérés. Ebben a fázisban erősnek, magabiztosnak és társaságkedvelőnek érzed magad.

Ez az az időszak, amikor az ösztrogén tetőzik, és a tesztoszteron kissé emelkedik, ami miatt remekül érezzük magunkat, mielőtt a következő fázisba kerülnénk, amikor az ösztrogén csökken.

Ez a fázis általában 3-5 napig tart, a menstruációs ciklus 12-18. napja között kezdődik és a 15-23. napig tart.

ÉTKEZÉS

A peteérési fázisban fontos, hogy méregtelenítsünk,  és támogassa a máját. Éppen ezért ez egy nagyszerű időszak arra, hogy méregtelenítő ételeket fogyassz, amelyek elvégzik a munkát, és kiegyensúlyozottan és jól érezheted magad.

Helyezd előtérbe a nyers ételeket, a magas rosttartalmú, leveles zöldeket, keresztesvirágú zöldségeket, a C-vitamint, a B-vitaminokat és a magnéziumot.

EDZÉS

A peteérési fázisban erősnek és energikusnak érezheted magad, ami remek alkalom arra, hogy nagy súlyokat emelj és élvezd a nagy intenzitású edzéseket. Az olyanok, mint az erőnléti edzés és a HIIT nagyszerű lehetőségek, amelyeket ebben az időszakban kihasználhatsz.

PRODUKTIVITÁS

Az ovulációs fázis remek alkalom a szocializálódásra és a másokkal való kommunikációra. Ez egy remek időszak, hogy fontos beszélgetéseket folytassunk, új emberekkel találkozzunk, marketingstratégiákat írjunk és dolgozzunk, posztoljunk a közösségi médiában, hálózatot építsünk, tárgyaljunk és lógjunk a barátokkal.

Ez a csapatmunka, a dolgok elvégzésének és a szórakozás ideje!

ILLÓOLAJOK

 1. Joy
 2. Ylang Ylang 
 3. Orange
 4. Idaho Blue Spruce
 5. az összes ciztusos olaj

Luteális szakasz 19-28 nap, azaz az ősz a testünkben

A luteális fázis az ovuláció után kezdődik, amikor az ösztrogénszint leesik, majd enyhén emelkedik és ismét lecsökken, míg a progeszteron emelkedik, majd leesik, ami a menstruációdhoz (menstruációs fázis) vezet, ha nem vagy terhes.

Ez az az időszak, amikor az energiád csökkenni kezd, és kevésbé érzed magad élénknek és zárkózottabbá válasz. A sóvárgás és a PMS-tünetek is ebben a fázisban kezdenek jelentkezni.

A luteális fázis 8-14 napig tart. A 13. és 19. nap közötti bármelyik napon elkezdődhet, és a menstruációs ciklus 20-32. napjáig tart.

ÉTKEZÉS

A luteális fázisban az energia és a motiváció lassan elkezd csökkenni, az étvágya és a sóvárgása pedig lassan elkezd növekedni, ami nagyon fontossá teszi, hogy megfelelően tápláljuk a szervezetet.

A vas, a cink, az összetett szénhidrátok, az egészséges zsírok, a sötét leveles zöldségek, a B6-vitamin és a magnézium a legfontosabbak.

EDZÉS

A luteális fázis az az időszak, amikor elkezdhetsz visszavenni a tempóból, és a könnyedebb mozgásokra, például jógára, pilatesre, erőnléti edzésre és túrázásra összpontosíthatsz, mivel az energiád lassan csökken. Mint minden fázisban, hallgass a testedre, és ne frusztráld magad, ha nehezebben megy egy olyan edzés, amit a múlt héten még könnyedén elvégeztél.

PRODUKTIVITÁS

A luteális fázis a szervezés, az adminisztratív feladatok és a teendők listájának kipipálására szolgáló időszak. Ez az idő arra való, hogy letudd azokat az apró dolgokat, amelyekre az elmúlt 2-3 hétben túl sok energiád volt.

Használd ki ezt a rendszerezésre, a dokumentumok áttekintésére, valamint a határidők vagy projektek lezárására.

ILLÓOLAJOK

 1. Neroli
 2. Jasmine
 3. Stress Away
 4. Peace&Calming
 5. Surrender
 6. Lime
 7. Sacred Mountain

Van egy illóolaja a cégnek, melyet kimondottan arra álmodtak meg, hogy támogassa a menstruációs ciklusunkat 100%-osan!

EZ NEM MÁS MINT A PROGESSENCHE PHYTO PLUS!

Növeli a progeszteron szintet a szervezetben. Megszünteti az ösztrogén dominancia kellemetlen tüneteit, és elősegíti a kevesebb PMS-tünettel rendelkező rendszeres menstruációs ciklus kialakulását. Ezt közvetlenül a csuklóra, a bokára, a hasra vagy a lábra alkalmazhatjuk.

KATTINTS IDE ÉS OLVASS RÓLA RÉSZLETESEBBEN!

 

Vélemény, hozzászólás?