Tények és tévhitek a fényvédőkről

 • Post category:Illóolaj / Olajok
 • Reading time:12 mins read

Nézzünk ma egy nagyon megosztó témát, a napozást.

Általában az emberek két kategóriába sorolhatók:

1) A napimádók, akik szerint a naptej csak megakadályozza a barnulást, így nem is használják

2) A napellenzők, akik már, 2 percre sem lépnek ki naptej, kalap és szemüveg nélkül 

Igazából a napnak vannak, jó és negatív hatásai is, nézzük is meg gyorsan ezeket.

Jótékony hatások:

 • Növeli a szerotonin felszabadulását, ami javítja a hangulatot és a fókuszt.
 • Segít szabályozni a cirkadián ritmust.
 • Növeli a D-vitamin termelést, amely jótékonyan hat az immunrendszerre és segít az erős csontok felépítésében.

A nap néhány negatívuma:

 • Bőrkárosodás és hiperpigmentáció léphet fel miatta
 • Öregedés és ráncok (a nap 80%-ban hozzájárul az öregedéshez).
 • A bőrrák megnövekedett kockázata

Annak ellenére, hogy a nap természetes, nem jelenti azt, hogy minden körülmények között biztonságos. A túl sok napsugárzásból származó UV-sugárzás erre példa. A szervezetünk elképesztő védekező mechanizmusokkal rendelkezik a napsugárzás okozta károk kezelésére, de nem fejlődtek ki a túlzott napozás okozta károk leküzdésére. 

Miért jó, ha reggel érintkezünk a napfénnyel közvetlenül ( 10 óráig):

Rendkívül fontos a cirkadián ritmusunk szinkronizálásában, így éjszaka jobban alszunk.

Javítja az energiánkat, mivel közvetlenül a mitokondriumokat táplálja (növeli a számukat és a működésüket), amelyek az energiaszintünkért felelősek.

Csökkentheti a szorongást és megnyugtathatja az elmét.

Nemcsak a D-vitamin, hanem más hormonok, például a dopamin (jutalomkémiai anyag) és a szerotonin (hangulatstabilizáló) előállításához is elengedhetetlen.

Támogathatja a gyulladást a véráramlás és a szervezet antioxidáns védekezőképességének fokozásával.

Ellensúlyozhatja a kék fény hatásait.

MÍTOSZOK VS. VALÓSÁG

Csak az UVB-sugarak égethetnek meg.

A nap UVA és UVB sugarakat is bocsát ki. Az UVB sugarak rövidebb hullámhosszúak, nagyobb energiájúak és közvetlenül károsítják a DNS-t. Ezek a bőr legkülső rétegeit érintik, és napégést okoznak. Az UVA-sugarak nagyobb hullámhosszúak, de alacsonyabb energiájúak, és a bőr mélyebb rétegeibe hatolva közvetett módon károsítják a DNS-t. Ezek is okozhatnak leégést, öregíthetik a bőrt, ráncokat és hiperpigmentációt okozhatnak.

A magasabb SPF jobb fényvédelmet jelent.

Az SPF a napvédő faktor rövidítése. Az SPF-érték azt mutatja meg, hogy mennyi ideig maradhatsz a napon anélkül, hogy leégnél, miközben az adott fényvédő krémet viseled, összehasonlítva azzal, hogy mennyi ideig maradhatsz a napon, mielőtt leégnél anélkül, hogy az adott fényvédőt viselnéd. A magasabb SPF nem jobb fényvédelmet jelent, hanem azt, hogy hosszabb ideig maradsz védett a napon. Például: SPF 2 termék ugyanolyan hatékonyan védi a bőrét, mint egy 30-as SPF-fel rendelkező termék. Az SPF 2-es fényvédőt azonban gyakrabban kell alkalmazni.

Tehát, ha a bőröd általában 10 perc után leégne, akkor megfelelő mennyiségű SPF 15-ös fényvédő használatával 15-ször hosszabb ideig, azaz 150 percig vagy védve az UVB-sugaraktól. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb esetben minél magasabb az SPF-szám, annál hosszabb ideig védi a bőrt a leégéstől. Vedd azonban figyelembe, hogy az izzadás, a vízhatás, a fényérzékeny gyógyszerek (és az olajok!) befolyásolhatják a hatékonyságot.

Az ásványi fényvédő krémek nem hatnak olyan jól, mint a kémiai fényvédők.

Először is beszéljünk az ásványi és a kémiai fényvédő krémek közötti különbségekről.

Kémiai fényvédő:

gondoljunk a kémiai abszorbensekre. Például: avobenzon vagy oxibenzon. Ahelyett, hogy fizikailag eltérítenék az UV-fényt, ezek a molekulák kémiai kötéseik révén elnyelik az UV-sugárzást. A kémiai fényvédők pozitívuma, hogy átlátszóak és könnyen alkalmazhatóak. A kémiai fényvédők használatának azonban számos negatívuma is van. Egyrészt nagyobb valószínűséggel okoznak irritációt és allergiás reakciókat. A kémiai fényvédő krémek egyes összetevői a közelmúltban a rákkeltő és káros hatásuk miatt kerültek górcső alá. A tudósok megállapították, hogy az oxibenzon felszívódik a bőrbe, és a vizeletben még jóval a naptej felvitele után is jelen van. Az anyatejben is kimutatták, ezért egyes kutatók azt javasolták, hogy ne használjunk ilyen vegyi anyagot tartalmazó fényvédő krémeket a gyermekeknél. Az endokrin rendszert is képes megzavarni. Minden nyáron többször is visszahívják a kémiai fényvédő krémeket. 

Ezen kívül a legtöbb kémiai napvédő krémet betiltották Hawaiin és Key Westben, valamint a világ számos más országában. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az oxibenzon és az oktinoxát mérgező a korallokra és más tengeri élőlényekre.

Ásványi fényvédő:

gondoljunk a fizikai blokkolókra Például: cink-oxid és titán-dioxid. Visszaverik az UV-sugarakat, hasonlóan ahhoz, ahogy a fehér festék visszaveri a fényt. Az ásványi fényvédő krémek néhány negatívuma, hogy általában sűrűek, fehérek és zsírosak. Néhány pozitívum, hogy általában nem okoznak irritációt, csípést vagy allergiás reakciókat. Ezenkívül biztonságosabb alternatívát jelentenek az emberek és a tengeri élőlények számára is.

Íme a legfontosabb összetevők, amelyeket érdemes elkerülni, ha aggódsz, és biztonságosabb fényvédőt szeretnél használni:

Oxybenzone

Octinoxate

Homosalate

Octisalate

Octocrylene

*Megjegyzés: Sajnos napjainkban már a termékek előlapján sem bízhatunk meg, így ha el akarod kerülni ezeket az összetevőket, mindenképpen olvasd el a hátlapot.

Az ásványi fényvédő krémek hígítása még mindig biztonságossá és hatékonnyá teszi őket.

A naptejet NEM szabad hackelni vagy hígítani. A napvédő krémeket vegyészmérnökök állítják össze, és az FDA szabályozza. Ha extra olajat, színezéket vagy krémet adunk a naptejhez, az befolyásolhatja a formula terjedését és száradását, és így az SPF-védelmet és hatékonyságot.

Az SPF a következőkből származik:

 • A hatóanyag mennyisége
 • A hatóanyag eloszlása a fényvédő krémben.
 • a különböző összetevők közötti kölcsönhatások
 • a fényvédő krém pH-értéke
 • A fényvédő krém keverési módja
 • A fényvédő krém felhordásának módja a bőrön
 • Hogyan szárad a fényvédő krém a bőrön
 • A bőrön történő szétválás és lebomlás
 • A palackban történő leülepedés és lebomlás az idő múlásával

A Carrot Seed illóolaj megvédi a bőrt a naptól.

Ellentétben azzal, amit egyesek gondolnak, a sárgarépamag NEM védi a bőrt a naptól. NEM rendelkezik SPF hatással! Volt egy 2009-es tanulmány, amelyet tévesen úgy értelmeztek, hogy a sárgarépamagolaj szerepet játszik a bőr UVA és UVB napsugarak elleni védelmében, de a sárgarépamagolaj csak egy összetevője volt a növényi napvédő krémnek, és nem önmagában tesztelték, ezért nem lehet arra következtetni, hogy SPF hatása van, és NEM szabad napvédő krémként használni. 
Egyetlen illóolaj sem bizonyítottan hatékony az UV-sugarak ellen. Az illóolajok azonban valóban segíthetnek a napozás utáni ápolásban, elősegítve a bőr gyógyulását és regenerálódását.

Fényérzékeny illóolajok

A fotoszenzibilizáció az a folyamat, amelyben az ultraibolya (UV) sugárzás egyesül egy adott anyaggal, és kémiai vagy biológiai változásokat okoz. Egyes illóolajok furokumarinokat tartalmaznak, egy speciális osztályba tartozó összetevőt, amely a bőr fotoszenzibilizációját okozhatja. Az illóolajokban leggyakrabban előforduló furokumarinok a bergapten és az oxypeucedanin. E molekulák (és metabolitjaik) kémiai szerkezete lehetővé teszi, hogy keresztkötéseket képezzenek a bőrsejtek DNS-ével, ami viszont különösen érzékennyé teszi a bőrt az UV-sugárzással szemben. A folyamat során szabad gyökök és szingulett oxigén is keletkezik, amelyek károsíthatják a sejtmembránokat, organellákat és fehérjéket.

Ha a fényérzékeny olaj helyi alkalmazása után napfénynek (amely UV-sugárzást bocsát ki) van kitéve, a bőr átmenetileg sötéten pigmentált, vörös vagy irritált lehet.

Hogyan használjuk biztonságosan a fényérzékeny illóolajokat

Használd  a fényérzékeny olajokat éjszaka. Ez segít csökkenteni az ezekkel az olajokkal kapcsolatos kockázatokat. A legtöbb fényérzékeny olaj hozzáadható az éjszakai bőrápolási rutinhoz, az esti testápolóhoz vagy tusfürdőhöz.

Fedd le az alkalmazási területet. Az UV-sugarak blokkolása az eltakarással szintén segít csökkenteni a reakció kockázatát. 

A legtöbb hígítatlan fényérzékeny olaj esetében 12 órát kell várni a napozás előtt, de egyeseknél akár 48 óra is lehet. Ne feledje, hogy a felhasznált mennyiség és a hígítás is szerepet játszik a fényérzékeny reakciókban.

Használj fényvédő krémet. A naptej segít a bőr biztonságban tartásában a napon.

Mit kell tennem, ha reakciót tapasztalok?

Azonnal menj árnyékos helyre és kövesd az alábbiakat:

Bőrreakció után:Azonnal mosd le magad hideg vízzel és szappannal. Alaposan öblítse le magad!

Kenj az érintett területre bázisolajat.

*forrás:scientscofessential

Vélemény, hozzászólás?