5 tipp, hogy az életed újra egyensúlyba kerüljön

Az élet egy egyensúlyozás, és nem tudunk kibújni a tény alól, hogy mindig zsonglőrködni fogunk a munka, az otthon, a pénz, az egészség és a kapcsolatok között. Miközben egyetlen célt tartunk szem előtt – hogy minden téren sikeresek legyünk.

Sokszor megkíséreltem elérni ezt a célt, és végül nagy árat fizettem érte – a jólétemet. Ezekben a stresszes időkben a mentális, fizikai és lelki jólétem kimerült. Az életem kicsúszott az irányításom alól. Egyáltalán nem voltam egyensúlyban.

Azt mondják, hogy el kell jutnod egy kétségbeesett pontra, mielőtt ráébredsz arra, hogy választanod kell: folytatom-e az amit csinálok, vagy abbahagyom a pörgést, és visszaszerzem az életem?

Én a második lehetőséget választottam.

Íme tehát 5 egyszerű dolog, amit megtettem, hogy elinduljak az életem rendbetételének útján. Kövesd ezeket, hogy te is egyensúlyba kerülj!

1. Találd ki, hogy mit jelent számodra a kiegyensúlyozott élet

Az egyensúly megtalálása az életedben arról szól, hogy megleld a középpontodat – azt a helyet, ahol békében, jelen és boldognak érezheted magad. Ahhoz, hogy elérd ezt, tudnod kell, hogy számodra hogyan néz ki a kiegyensúlyozott élet.

“Az egyensúlyt nem lehet megszerezni; ez egy lelkiállapot. Annak felismerése, hogy az élet nem stabil, hanem állandó mozgásban van”.

Én magam írtam egy listát azokról a tevékenységekről, amelyeket szeretek csinálni, és amik békét, örömöt és jó érzést adnak nekem.

Ezután rangsoroltam ezeket a tevékenységeket az 5 legfontosabbra, amelyek fenntartása mellett elkötelezném magam az életemben.

1.Napi 30 perc testmozgás
2.Napi 10 perc meditáció
3.Hálanapló vezetés – Minden este leírok 5 dolgot, amiért aznap hálás vagyok
4.Nem nézzek tévét, és nem nyúlok a telefonomhoz az ágyban.
5. Önfejlesztés

Tudtam, hogy pozitívabb gondolkodásmódot kell kialakítanom, és ez a 5 tevékenység segített ebben.

2. Ne próbálj többfeladatos munkát végezni, és tanulj meg prioritásokat felállítani!

Az agyunk nem multitaskingra van beütemezve. Minél többet csináljuk, annál nagyobb stresszt okozunk neki.

Valójában az, hogy egyszerre több dolgot akarunk csinálni, lelassít minket és ahelyett, hogy arra az egyetlen dologra összpontosítanánk, amit meg kell tennünk, a végén elterelődik a figyelmünk, és egyik dologról a másikra megyünk, így nagyon keveset érünk el. A nap végére kimerülünk!

Az egyensúly megteremtése nem arról szól, hogy sok mindent belezsúfolsz a mindennapjaidba. Hanem arról, hogy tudd, mi a fontos és mi nem, és találd ki, mennyi kapacitásod és energiád van arra, amit a számodra fontos dolgokba fektethetsz.

3. Tanulj meg nemet mondani, és szabadulj meg a túlteljesítés kényszerétől!

Fontos lépés, hogy készen állj arra, hogy nemet mondj. Számos oka van annak, hogy igent mondunk, amikor túlságosan elkötelezettek vagyunk, és az életünk kicsúszik az irányításunk alól.

Számomra az, hogy igent mondok egy újabb projektre vagy lehetőségre, azt jelenti, hogy elhiszem, hogy az emberek azt látják, hogy nagy teljesítményt nyújtok és sikeres vagyok. Nem mondhattam nemet, mert ez azt jelentené, hogy azt gondolhatják, hogy nem vagyok rátermett vagy sikeres. Tudod mi történt?! Az életem kicsúszott az irányításom alól, de én továbbra is igent mondtam.

A végén, már többet ígértem, mint amit teljesíteni tudtam, és olyan projekteken dolgoztam, amelyeket valójában nem akartam csinálni. Megtanultam, hogy azzal, hogy nemet mondtam, lehetőséget teremtettem arra, hogy olyan dolgokat csináljak, amelyeket valójában élvezek, és ennek eredményeképpen sokkal több energiával rendelkezhetek.

Ha megtanulsz neheztelés nélkül igent és sajnálat nélkül nemet mondani, az az első lépés ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet élj.

4. Hozz létre csendes tereket az életében és az elmédben

Kiegyensúlyozatlan vagy, sok minden történik az életedben, rengeteg a tennivalód, és úgy érzed, mintha egy versenyt futnál az idővel, amit nem tudsz megnyerni?

A tested jelzi neked, ha az életed kikerült az irányítás alól. Az egyik első jel a rossz minőségű alvás. Annyi minden jár a fejedben, hogy nem tudsz aludni, és egy idő után az energiaszinted is csökkenni kezd. Az elméd ködösnek tűnik, és mindenhol rendetlenség és káosz van körülötted.

Ha felismered ezeket a jeleket, a legjobb megoldás, ha cselekszel, és keresed a módját, hogy olyan teret teremts az életedben, ahol csendben és nyugodtan ülhetsz, és békében érezheted magad.

Légy tudatában annak, hogy nem fogod azonnal elérni a nyugalom állapotát, mert az elméd és a tested a káoszra, a rendetlenségre és az állandó fecsegésre van beprogramozva. Ez egy hosszabb, de kifizetődő folyamat eredménye.

5. Alakítsd ki a számodra megfelelő egészséges életmódot

Az egészséges táplálkozás természetes energiát add, növeli az önbizalmat és az önbecsülést. A testmozgás endorfinokat szabadít fel, vagyis olyan vegyi anyagokat, amelyek hatására jól érezzük magunkat.

100 százalékig meg vagyok győződve arról, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás az az alap, amelyből fenntarthatom a kiegyensúlyozott életet.

Gondolataim az önfegyelemről

Amikor az életem kezd kibillenni az egyensúlyából, tudom, hogy hiányzik az önfegyelem. Megtanultam, hogy ez az egyik legjobb eszköz, amely segít abban, hogy az életemben a dolgok élére álljak.

Önfegyelem nélkül pazarolom az időt, halogatom a dolgokat, és nem tudom végigcsinálni azokat, amikről tudom, hogy meg kellene tennem. Ennek eredményeképpen bűntudatom van, túlterheltnek érzem magam, és nem vagyok jóban magammal.

Az életem visszaszerzéséhez szükséges 5 lépés követése kulcsfontosságú volt számomra, hogy elkötelezzem magam egy kiegyensúlyozott élet mellett, ahol idővel az önfegyelem és a halogatás már nem jelentett számomra komoly problémát, amit le kellett küzdenem.

A kiegyensúlyozott élet nem csak az egészség, a boldogság és a jólét szempontjából kulcsfontosságú, hanem a termelékenység fokozásához, a stressz kezeléséhez is.

Szóval gyerünk, tedd meg a szükséges lépéseket! Csak vágj bele!

“Biztosak lehetünk abban, hogy a legnagyobb remény, hogy bármilyen helyzetben megőrizzük az egyensúlyt, önmagunkban rejlik.”

-Francis J. Braceland

Vélemény, hozzászólás?