IDEGRENDSZER SZABÁLYOZÓ GYAKORLATOK

Minden feladat és technika azért van ebben a csomagban, hogy segítsen minket abban, hogy stresszmentesebb életet éljünk. Viszont szerettem volna olyan gyakorlatokat is adni, amelyeket esetleg ott és akkor tudtok alkalmazni, amikor benne vagytok magában a stresszes szituációban.

PSZICHOLÓGIAI SÓHAJ

Ez az egyik kedvenc gyakorlatom, amely nagyszerű akkor, amikor rád tör a szorongás, frusztráltnak, idegesnek érzed magad vagy izgulsz.
 
Gyerekeknek is egyszerűen megtanítható és alkalmazhatják rendszeresen a nehéz pillanatokban vagy akár amikor izgulnak a dolgozat közben.
 

A feladat nagyon egyszerű:

Vegyél egy mély levegőt az orrodon és amikor úgy érzed, hogy nem vagy képes több levegőt beszívni, vegyél még egy extra kis levegőt. Majd lassan fújd ki a levegőt. Ha esetleg megteheted, egy hanggal együtt fújd ki.
Általában 1-2 levegővétel érezteti a hatását, de akár 5 percig is gyakorolhatod. Nagyszerű lefekvés előtt is, de ezzel hozok majd egy teljes rutint.
Alkamazd rendszeresen és írd meg, hogy milyen hatása van rád!
 

BOLYGÓIDEG MASSZÁZS

Bizonyították, hogy a bolygóideg stimulálása szerepet játszik a szorongás, a stressz, a pánik betegségek, a depresszió, bizonyos típusú fejfások és a gyulladások csökkentésében.
A bolygóideg (nervus vagus) testünk leghosszabb idege.Ez tulajdonképpen a legnagyobb paraszimpatikus idegünk, mely az agytörzsből indul, és végig lefut a nyakon, majd belép a mellüregbe, aztán pedig a hasüregbe is ad le elágazásokat. A szimpatikus idegrendszert nevezik az „üss vagy fuss” rendszernek, míg a paraszimpatikus inkább a pihenésre, emésztésre van hatással. Azt tartják a test öngyógyító folyamataiban is részt vesz.
 
Stimulálja egyébként a légzőgyakorlatok, a meditáció, a hideg zuhany is, de ez egy olyan gyakorlat, amelyet akár láthatatlanul is alkalmazhatsz egy-egy stresszes helyzetben.
 

FÜL MASSZÁZS

Ugyanúgy hatással van a bolygóidegre és ha hosszú hajad van, akkor ezt is tudod úgy alkalmazni, hogy senki nem látja.
Gynegéden húzd meg a füledet középen 10 másodpercig majd fent és utána lent 10-10 másodpercig, majd gyengéden masszírozd át. Végezd el a másik oldalra is.
Ezt a gyakorlatot is rendszeresen végezheted és hosszú távon is segít megküzdeni a stresszel és az idegrendszer szabályozásában.
 

PILLANGÓ ÖLELÉS

Egyik kedvenc idegrendszer szabályozó gyakorlatom. A bilaterális stimulálás nagyszerű hatással van a stressz, szorongás csökkentésére.
 
Ez az a gyakorlat, amit a gyerekeknél is szoktam rendszeresen alkalmazni. Maguknak is tudják ezt csinálni, de egy nehezebb pillanatban hátulról átölelem őket és én csinálom a kis pillangó szárnyakat.
 

HOMLOK FOGÁS

Egy másik egyszerű, de hatásos idegrendszer sazbályozó gyakorlat, amit szinte bárhol bevethetsz.
Próbáltad már valamelyiket azok közül, amelyet megosztottam?
 

FELTETT LÁBAK

A stresszoldó gyakorlatok mellett valami, amit minden este csinálok és akár tévézés közben is végezheted! 🙂
 
A feltett lábak tehermentesítik a szívet. Közben ugyanúgy figyelek a légzésre és ez a kettő együtt nagyszerű hatással van a kortizol szintre is. Aktiválódik a paraszimpatikus idegrendszer általa és “pihenés és emésztés” állapotba kerül a szervezet. Segít a szorongás és stressz csökkentésében és hatásos az insomnia ellen is.
 

JÓ ÉJSZAKÁT! GYAKORLAT

video

HÁRMAS MASSZÁZS

Nagy kedvencem ez az idegrendszer nyugtató hármas. Egyrészt bármikor és bárhol alkalmazható és a gyerekek is el tudják önmagukon végezni vagy például altatásnál szoktam én alkalmazni náluk. Vegyél nagy, mély levegőket közben.

Nyak nyújtás

Havening

Oldal nyújtás